علاوه بر زیانهای زیست محیطی بسیار مخرب آلودگی اخیر هوای کلان شهر تهران، تعطیلیهای اخیر نیز بدنه اجتماعی و اقتصادی کشور را با آسیبهای جدی روبرو کرده است. گزارشهای منتشر شده، خسارت هر روز تعطیلی در تهران را حدود 350 هزار میلیارد ریال تخمین میزند. <BR>
امیر عزیزالهی
با اختصاص ارقام مشابه خسارتهای ذکر شده برای کمک به توسعه و ترویج خدمات نوین ارتباطی یا همان اصطلاحا Telecom 2.0 که در سرویسهای عمومی پرداخت الکترونیکی، دولت الکترونیکی و نظایر آن نمود بیشتری پیدا میکند، یا با تلاش برای مدیریت صحیح جهت سوق دادن کلیه خدمات ارتباطی و مورد نیاز زندگی شخصی، تحصیلی، شغلی و اجتماعی در قالب یکپارچه؛ میتوان بسیاری از ترددهای غیر ضروری را حذف کرد.
متاسفانه سرعت پایین توسعه خدمات باندوسیع، فقدان ارائه خدمات گسترده دولت الکترونیکی در کشور و اطمینان ناکافی از خدمات ارایه شده باعث شده است تا بر سفرهای غیرضروری شهری و در نتیجه آلودگی هوا افزوده شده و در نتیجه تعطیلی شهرهای بزرگ را به همراه داشته است.
گرچه سرمایهگذاری بر روی خدمات مخابراتی آینده مستلزم توجیحات فنی، اجتماعی و اقتصادی مختص به خود است، اما به نظر میرسد که استفاده از فناوریهای آینده ارتباطات (Telecom 2.0)، تنها راه برون رفت از مشکلات زیست محیطی پیش آمده و خسارات روزانه مالی و جانی ناشی از آن تلقی شود. اهمیت این موضوع آنقدر زیاد است که سازمان جهانی مخابرات (ITU) نیز سال 2010 را با عنوان "شهر بهتر، زندگی بهتر با تکنولوژیهای ارتباطی و اطلاعاتی" نامگذاری کرد.
قطعا توسعه فناوریها و خدمات نوین ارتباطی (Telecom 2.0) علاوه بر اینکه چرخهای اقتصادی کشور را به صورت پایدار و دایمی به حرکت در میآورد، میتوان این امید را داشت که دیگر شاهد مشکلات زیست محیطی مربوط به آلودگی هوا و زیانهای اقتصادی وابسته به آن نباشیم.
شاید آلودگی اخیر هوای تهران را بتوان همچون تلنگری تلقی کرد تا جهش قابل توجه و مثبت در سطح برنامهریزی و تصمیمگیری کلان آینده مخابرات کشور محقق شود.
عضو گروه علمی تحلیلی طیف